Пътна Помощ: Портних ще преговаря с АПИ за отпадане на винетките до Тополи, Константиново и вилните зони

Кметът на Варна Иван Портних ще поиска винетните стикери за жителите на Тополи и Константиново, както и на вилните зони около Варна да отпаднат, както това се случи в София със северната тангента на околовръстното шосе там.

Селата Тополи и Константиново са част от община Варна, но живеещите там пътуват до града по шосета, които са част от републиканската пътна мрежа. Затова в момента, за да отидат на работа или да закарат децата си на училище, те трябва да имат винетка. Такава е ситуацията и за варненци с адресна регистрация на север от града тъй като и курортът „Златни пясъци“ е на общинска територия.

Стана ясно, че жители на двете села и постоянно живеещи във вилните зони, край курорта „Златни пясъци“ и летището в морската столица искат отпадане на винетните стикери, тъй като казусът е подобен на този в София за северната тангента.

Директорът на Областното пътно управление Румен Илиев обясни възможно ли е да бъде изпълнено искането: „Няма значение дали е в електронната система, то постановлението на МС е едно, тоест едно решение на МС 945 от 2004 година, но то е, където регламентира кои пътища са от републиканската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела „Край на населеното място“, е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато дали е вилна зона, или постоянно си живеят хора там, но винаги си е било с винетка.“

За да бъде намерен справедлив вариант и за варненци кметът Иван Портних започва преговори с Агенция „Пътна инфраструктура“.

One thought on “Пътна Помощ: Портних ще преговаря с АПИ за отпадане на винетките до Тополи, Константиново и вилните зони”

  1. Не смятам, че изобщо трябва да се повдига въпроса, т.к. живеем на Ален мак с адресна регистрация Варна бул. Княз Борис I, т.е сме част от централната улица на Варна, т.е. винетка не е нужна. Преди 6 години ни дадоха адм. адрес и не се водим м-ст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.