Пътна Помощ: Не предприемайте пътувания през периода от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни

В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия за периода от 9 ч. на 5 януари до 9 ч. на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства, да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и да се запази животът и здравето на пътуващите.

 

Решението кои участъци и кога ще бъдат затворени ще се взимат от Междуведомствения щаб, в който участват представители на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, ИА „Автомобилна администрация“ и техните подразделения, които отговарят за организиране на трафика в зимни условия и предприемане на своевременни мерки за създаване на подходяща организация на движение и контрол при очаквани обилни снеговалежи.

Мярката се налага съгласно Заповед за организация и контрол на движението за осигуряване на нормална проходимост по републиканската пътна мрежа през есенно-зимния сезон 2016-2017 г. от 13 октомври 2016 г., публикувана на интернет страницата на АПИ.

Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания. На шофьорите се припомня да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътните знаци и указанията на „Пътна полиция“ и контролиращите органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.