Засилват контрола върху автомобилите на „ПЪТНА ПОМОЩ“

Контролът върху пътната помощ ще се прилага от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (бившата ДАИ).

До момента към репатраците няма никакви други изисквания освен задължителна регистрация, която се води от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Това е част от промените, обсъждани от експерти от няколко министерства, в Закона за автомобилните превози, пише Монитор.

Така от автомобилната агенция отново ще водят регистъра на аварийните коли на уведомителен режим, но вече с правила. “Изискванията ще бъдат абсолютното същите като за обществените превози. Подробно ще бъдат разписани изисквания към стажа на водача, екипирането на превозното средство, а сравнително скоро влезе в сила и изискването за укрепване на товарите, което трябва да се спазва“, коментира промените зам. изп. директор на „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски. Управляващите предвиждат във втората половина на годината да регламентират пътната помощ в Закона за автомобилните превози и така да бъде транспонирана европейската директива за превозите.

Ще бъде направен опит по подобие на такситата да се обявят цените за услугите на пътната помощ публично, за да може да се обърнем към по-рентабилна услуга, но и качествена, обещават още от ДАИ. Отделно се предвижда колите за аварийна помощ да бъдат снабдени с GPS, за да може всеки закъсал да види къде е най-близката.

По думите на Войновски сега никъде не е регламентирано и спазването на времената за управление и почивки. В момента репатраците може да бъдат проверявани от ДАИ, но е безсмислено, признават от агенцията, защото никъде не е записано, че трябва да водят дневници за работа си, за да може да бъде под контрол времената за управление.

Няма документ на кой километър са качили превозното средство и до къде ще го карат, защото пътната помощ може да се движат без тахограф до 50 км радиус. В момента няма никакви изисквания към тях какво трябва да водят, може да бъдат проверявани дали е техническо изправно превозното средство“, допълни експертът.

Много често под претекст за пътна помощ се извършват автомобилни превози, т.е. превоз от автокъщата до КАТ, което никъде не е разписано как трябва да се случва.

В директивата е записано, че превозните средства за пътна помощ не е необходимо да са оборудвани с тахографи, но е записано какво е пътна помощ. Така че ако извършват другипревози, не само на автомобили за ремонт, те трябва да са лицензирани, защото това е превоз срещу заплащане“, поясни Войновски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.