Бъчварова: Търсим качествени роми, за да ги направим полицаи

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова подкрепя идеята за назначава на работа на полицаи роми и вече се мисли в тази посока.
Това обяви тя пред БНТ с обяснението, че по този начин ще се намали напрежението и ще се даде шанс на ромската общност да се интегрира и да покаже своята отговорност, пише Блиц.

Бъчварова каза, че вече са предприети стъпки в тази посока и след като бъдат подбрани роми с качества – изисква се образователно ниво, по-сериозна подготовка, обучение, както и да се гарантират и техните качества, те ще бъдат назначени в няколко общини, а по-късно назначението на роми полицаи ще бъде развито като политика.

МВР няма възможност нито като човешки ресурс, нито като финансов, да осигури присъствие във всички населени места.

„Нито една възможност, която може да гарантира сигурност на гражданите, не трябва да бъде отхвърлена, но преди да бъде приложена, трябва да бъде добре премислена. Обществото ни е добре развито, за да може там, където има почва, само да търси решения на проблемите си“, каза Бъчварова в отговор на въпрос дали трябва да бъдат възстановени доброволните отряди по места, които сами да се защитават от престъпления.

Тя увери, че МВР ще подпомага такива отряди, но отношенията трябва да бъдат много добре регламентирани. За последните случи на етническо напрежение в село Гърмен и столичния квартал „Орландовци“ Бъчварова коментира, че МВР се опитва да прилагаме правомощията си еднакво към всяка една от страните, участващи в конфликта.

„Доверието ще дойде след това“, заяви вътрешният министър и подчерта, че проблемите идват заради случаите на саморазправа.

Бъчварова призова гражданите да подават жалби и сигнали в полицията или на тел. 112 и да не прибягват до саморазправа.

Вътрешният министър призна, че има основание да се смята, че определени групи използват тези конфликти за различни цели – политическа дестабилизация или агресивно поведение.

„Избликът на напрежение обаче е резултат от натрупването в продължение на години на нерешени социални и местни проблеми, свързани с манталитета на хората, живеещи там. Затова политика по превенция на този тип престъпност не може да бъде единствено отговорност на МВР“, подчерта Румяна Бъчварова.

„Вътрешното ведомство не бяга от отговорност, а се явява инициатор на общи усилия за мобилизиране на потенциала на всички институции и на централно ниво, и на общинско“, коментира тя.

Правилният път според нея е да се мисли за политически мерки, които ще дадат дългосрчоно по-стабилен резултат.

По повод протестите на служителите от сектор „Сигурност“ заради предложението на управляващите за повишаването на възрастта за пенсиониране и преговорите със синдикатите министърът на вътрешните работи коментира, че в момента не се водят разговори.

„Ръководството на МВР е заинтересовано да има решение на проблемите, на този етап обаче диалогът със синдикатите е прекъснат, защото в ситуация, в която има искане на оставка, не може да има преговори“, коментира тя.

По думите й синдикатите или трябва да изберат или да искат оставката на ръководството на МВР, или да преговарят с него, защото иначе това може да се тълкува като рекет.

One thought on “Бъчварова: Търсим качествени роми, за да ги направим полицаи”

  1. Г-жо Бъчварова,
    Старите хора казват:
    „От млад циганин само дърт циганин става“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.