Новини

Пътна помощ : До 15 Януари караме без винетки заради проблемите в новата система

До 15 януари по пътищата на България ще може да се пътува без винетка. Това ще е възможно заради пълния провал на новата електронна система, която се срина още със стартирането и!

След 15 януари обаче тол-полицията и пътната полиция ще започнат да глобяват за липсата на винетка. Това обясни директорът на Националното тол-управление в Агенция “Пътна инфраструктура” Антон Антонов на извънредна пресконференция. Той обясни, че в момента тече информационна кампания за шофьорите. Именно заради това ще има такъв гратисен период преди полицията да започне да налага санкции. Освен това от АПИ установили, че повечето налични винетки изтичат в края на този месец. Антонов каза още, че има проблем на граничните пунктове, тъй като там липсват портали за покупката на винетка. До момента само на Капитан Андреево има такъв, а от днес би трябвало да бъдат внедрени още 4 на Дунав мост, но не уточни за кой от двата моста става въпрос.

От днес пък спира конвертирането на хартиени винетки в електронни. Ръководителят на отдел “Информационно обслужване” в Националното тол-управление Олег Асенов уточни, че това се налага, тъй като “повече от 33% от опитите за конвертиране не са както трябва”.

Пътна Помощ: Портних ще преговаря с АПИ за отпадане на винетките до Тополи, Константиново и вилните зони

Кметът на Варна Иван Портних ще поиска винетните стикери за жителите на Тополи и Константиново, както и на вилните зони около Варна да отпаднат, както това се случи в София със северната тангента на околовръстното шосе там.

Селата Тополи и Константиново са част от община Варна, но живеещите там пътуват до града по шосета, които са част от републиканската пътна мрежа. Затова в момента, за да отидат на работа или да закарат децата си на училище, те трябва да имат винетка. Такава е ситуацията и за варненци с адресна регистрация на север от града тъй като и курортът „Златни пясъци“ е на общинска територия.

Стана ясно, че жители на двете села и постоянно живеещи във вилните зони, край курорта „Златни пясъци“ и летището в морската столица искат отпадане на винетните стикери, тъй като казусът е подобен на този в София за северната тангента.

Директорът на Областното пътно управление Румен Илиев обясни възможно ли е да бъде изпълнено искането: „Няма значение дали е в електронната система, то постановлението на МС е едно, тоест едно решение на МС 945 от 2004 година, но то е, където регламентира кои пътища са от републиканската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела „Край на населеното място“, е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато дали е вилна зона, или постоянно си живеят хора там, но винаги си е било с винетка.“

За да бъде намерен справедлив вариант и за варненци кметът Иван Портних започва преговори с Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пътна Помощ: Ето ги глобите, ако шофирате без винетка

Електронната уикенд винетка ще е 10 лева, а заради въвеждането от 16 август 2019 г. на тол системата, за тежкотоварните автомобили не се продават годишни и тримесечни е-винетки. Това предвиждат промени в Тарифата за пътните такси, събирани от Агенция “Пътна инфраструктура”. Те са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“ заедно с Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях и за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища, както и с измененията в Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

С трите нормативни акта окончателно е готова законодателната база за въвеждане от 1 януари 2019 г. на смесената система за таксуване при ползване на платената републиканска пътна мрежа – чрез електронни винетки и чрез тол такси за тежкотоварни автомобили от 16 август 2019 г.

Уикенд винетката ще важи от 12 ч. в петък до 23:59 ч. в неделя. Така за леките автомобили ще може да се купуват уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна, а за тежкотоварните – дневна, седмична и месечна. Цените на всички видове винетки остават същите.

От 1 януари 2019 г. се въвежда и компенсаторна такса за шофьорите, които не са платили за придвижване по платената пътна мрежа. За водачите на леки автомобили тя ще е 70 лв. За шофьорите на тежкотоварни автомобили с обща технически допустима максимална маса от 3.5 до 12 тона – 125 лв., а за тировете с тегло над 12 тона – 175 лв. Това на практика е санкцията, която ще ни позволи да караме без винетка и ни освобождава от по-голямата глоба.

Компесаторната такса ще може да се плаща или на място при тол контрола с карта, или до 14 дни от установяване на нарушението по банков път. С таксата се дава възможност на нарушителите да си спестят издаване на акт за установяване на административно нарушение. Водачите, които напускат страната, трябва първо да платят компенсаторната такса на граничния контролно-пропускателен пункт.

Пътна помощ: За кои пътища ще се събират винетни такси се очаква МС днес да вземе решение

На днешно редовно заседание на правителството се очаква то да приеме Списък на републиканските пътища, за които ще се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, и да определи съоръжение, за което ще се събира такса по Закона за пътищата за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища, съобщи пресслужбата на кабинета.

Пътна Помощ:19 годишен младеж загина при жестоко ПТП на пътя Варна – Добрич

19 годишен младеж водач на Опел Астра загина при ПТП снощи около 20:50 ч. на пътя Варна – Добрич.

По първоначална информация водачът е изтървал управлението на автомобила поради несъобразена с пътните условия скорост и вследствие на това е последвал удар в крайпътно дърво. 

Пътна Помощ: Молба към всички шофьори на които им се налага да пътуват!

Шофьорите, на които им предстои пътуване през следващато денонощие да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Прогнозата на метеоролозите е за сериозно застудяване като на много места дъждът ще се усили и ще преминава в сняг.

 

Необходимо е да се кара внимателно, със съобразена скорост, да се спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

ПЪТНА ПОМОЩ: От 17 декември винетките, ще се закупуват и онлайн

От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка чрез сайт и мобилно приложение, което се разработва в момента от изпълнителя на тол системата Капш.  Електронният портал ще може да издържа 10 хил. едновременни посещения, което според нашите анализи ще бъде достатъчно да поеме първоначалният наплив от потребители. Това каза пред ТВ „Блумбърг“ тази сутрин Антон Антонов, директор на „Националното тол управление“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той обясни, че шофьорите, които имат стикер винетка, валидна и през 2019 г., ще могат да я преобразуват (конвертират). Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се извършва през сайта bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава директно към системата. Потребителите ще трябва да въведат регистрационен номер и валидност на хартиената винетка.

 

Антонов отбеляза, че цените на електронните винетки остават същите, за всичките видове винетки. От първи януари ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена се предлага да бъде 10 лв. Тя е предназначена за хората, които по-рядко пътуват. За тежкотоварните автомобили винетките ще бъдат валидни до 15-ти август. От 16-ти август автомобилите над 3,5 т. ще трябва да заплащат тол такса. Улеснение за потребителите е, че няма да има нужда да носят бележка или разписка за купена винетка, отпада и лепенето на хартиен стикер.

„Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и предстои да бъдат инсталирани. Ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите“, информира Антонов. Той уточни, че плащанията през терминалите ще се извършва чрез дебитна,  кредитна карта или чрез карта за гориво. Друг вариант за плащане на пътни такси ще бъде на гише в търговските обекти. Банковите плащания също ще бъдат възможни. Тук е важно шофьорите да знаят, че както при други банкови плащания, така и в случай на закупуване на винетка, трябва един или два дни, за да бъде отразено плащането в системата. Всички, купили винетка ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

Тол системата е една от най-модерните ИТ системи, заяви Антонов. Всички връзки са криптирани със специални устройства и намесата на хакерски атаки е максималноограничена.

650 човека ще бъдат назначени в „Националното тол управление“, които ще осъществяват тол контрола, обясни Антонов. Те ще ползват 105 автомобила и ще работят денонощно на три смени. Всички коли ще имат правоприлагащи функции, част от колите ще бъдат оборудвани с камери, които ще засичат чрез регистрационния номер на автомобила дали е нарушител. Нарушителят ще има възможност да заплати компенсаторна такса на място чрез карта или в 14 дневен срок по банков път. Антонов обясни, че нарушението няма как да бъде изтрито от системата от служителите на тол контрола и даде за пример, че дори и да имаш приятел в банка, той няма възможност да ти заличи кредита. Ако в този срок таксата не бъде заплатена, налага се глоба в размер на 300 лв. Антонов уточни, че стойността на таксите може да бъде променена. Нарушителите, напускащи границата на България, ще заплащат компенсаторна такса на митницата, единствено там ще може да се заплаща и в брой. „Освен контролиращите коли, по протежение на Републиканската пътна мрежа, ще бъдат разположени около 300 камери, които чрез номерата на автомобилите ще засичат нарушителите“, обясни Антонов. Така контролът ще се увеличи няколкократно. Антонов информира, че разработването на тол таксите се извършва успоредно с електронната винетка. Разработването на тол системата върви по график и тя ще бъде въведена на 16 август.

ПЪТНА ПОМОЩ: Нови правила на КАТ при проверка за алкохол

От 1 юли вместо кръвна проба за употреба на алкохол, шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор. Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчита съдържанието на алкохол в горните дихателни пътища, пише Дарик.

Използването на доказателствен анализатор бе въведено с новата наредба за алкохолните проби и наркотици, която влезе в сила още в началото на годината. Специално употребата на доказателствения анализатор обаче бе отложена за лятото, за да могат да се закупят необходимия брой уреди, да се сертифицират и да се обучат пътните полицаи за работа с тях.

Според наредбата новите уреди ще се използват в четири случая: когато водачът откаже извършване на проверка с техническо средство (уред за измерване на алкохол); когато не приема показанията на техническото средство; когато извършената проба с техническо средство е некачествена или невалидна; и когато физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство.

Досега шофьорите след проверка за алкохол на пътя можеха да избират само медицинско изследване в болница за потвърждаване или оспорване на резултатите. Това право те ще имат и занапред – може да поискат като второ изследване кръвен тест, а не проверка с доказателствен анализатор. Сега просто ще имат още една възможност за избор. Ако обаче изберете кръвна проба, после нямате право да искате изследване с доказателствен анализатор. И обратното – ако изберете уреда, после не може да искате кръвна проба, отбелязват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Самите уреди ще се намират в районните управления и според МВР те са също толкова прецизни и точни, колкото и кръвните изследвания. Концентрацията на алкохол ще се извършва с две поредни измервания от доказателствения анализатор и като краен резултат в протокола ще се вписва средноаритметичната им стойност.

В новата наредба има още няколко важни момента, които се отнасят до правата и задължения на шофьорите при проверка. При съставянето на акт за употреба на алкохол над 0,5 промила, установена с алкомер, пътният полицай попълва и талон за изследване, а шофьорът лично вписва в талона дали приема показанията на техническото средство или теста. В случай, че не приема показанията на дрегера, шофьорът избира дали да се подложи на доказателствен анализатор, или на медицинско лабораторно изследване. При отказ да избере един от двата начина се приемат отчетените показания от дрегера.

Когато с техническо средство е установена концентрация на алкохол над 1,2 на 1000, полицейски орган отвежда лицето до мястото за извършване на установяване с доказателствен анализатор или на медицинско изследване.

С доказателствен анализатор могат да работят само служители на МВР, преминали специализирано обучение. Там, където има такъв уред, задължително се води дневник, в който се вписва датата и часът на явяване, номерът и датата на издаване на талона за изследване и часът на извършване на установяването с доказателствен анализатор.

Засилват контрола върху автомобилите на „ПЪТНА ПОМОЩ“

Контролът върху пътната помощ ще се прилага от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (бившата ДАИ).

До момента към репатраците няма никакви други изисквания освен задължителна регистрация, която се води от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Това е част от промените, обсъждани от експерти от няколко министерства, в Закона за автомобилните превози, пише Монитор.

Така от автомобилната агенция отново ще водят регистъра на аварийните коли на уведомителен режим, но вече с правила. “Изискванията ще бъдат абсолютното същите като за обществените превози. Подробно ще бъдат разписани изисквания към стажа на водача, екипирането на превозното средство, а сравнително скоро влезе в сила и изискването за укрепване на товарите, което трябва да се спазва“, коментира промените зам. изп. директор на „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски. Управляващите предвиждат във втората половина на годината да регламентират пътната помощ в Закона за автомобилните превози и така да бъде транспонирана европейската директива за превозите.

Ще бъде направен опит по подобие на такситата да се обявят цените за услугите на пътната помощ публично, за да може да се обърнем към по-рентабилна услуга, но и качествена, обещават още от ДАИ. Отделно се предвижда колите за аварийна помощ да бъдат снабдени с GPS, за да може всеки закъсал да види къде е най-близката.

По думите на Войновски сега никъде не е регламентирано и спазването на времената за управление и почивки. В момента репатраците може да бъдат проверявани от ДАИ, но е безсмислено, признават от агенцията, защото никъде не е записано, че трябва да водят дневници за работа си, за да може да бъде под контрол времената за управление.

Няма документ на кой километър са качили превозното средство и до къде ще го карат, защото пътната помощ може да се движат без тахограф до 50 км радиус. В момента няма никакви изисквания към тях какво трябва да водят, може да бъдат проверявани дали е техническо изправно превозното средство“, допълни експертът.

Много често под претекст за пътна помощ се извършват автомобилни превози, т.е. превоз от автокъщата до КАТ, което никъде не е разписано как трябва да се случва.

В директивата е записано, че превозните средства за пътна помощ не е необходимо да са оборудвани с тахографи, но е записано какво е пътна помощ. Така че ако извършват другипревози, не само на автомобили за ремонт, те трябва да са лицензирани, защото това е превоз срещу заплащане“, поясни Войновски.