Новини

ПЪТНА ПОМОЩ: Нови правила на КАТ при проверка за алкохол

От 1 юли вместо кръвна проба за употреба на алкохол, шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор. Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух и отчита съдържанието на алкохол в горните дихателни пътища, пише Дарик.

Използването на доказателствен анализатор бе въведено с новата наредба за алкохолните проби и наркотици, която влезе в сила още в началото на годината. Специално употребата на доказателствения анализатор обаче бе отложена за лятото, за да могат да се закупят необходимия брой уреди, да се сертифицират и да се обучат пътните полицаи за работа с тях.

Според наредбата новите уреди ще се използват в четири случая: когато водачът откаже извършване на проверка с техническо средство (уред за измерване на алкохол); когато не приема показанията на техническото средство; когато извършената проба с техническо средство е некачествена или невалидна; и когато физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство.

Досега шофьорите след проверка за алкохол на пътя можеха да избират само медицинско изследване в болница за потвърждаване или оспорване на резултатите. Това право те ще имат и занапред – може да поискат като второ изследване кръвен тест, а не проверка с доказателствен анализатор. Сега просто ще имат още една възможност за избор. Ако обаче изберете кръвна проба, после нямате право да искате изследване с доказателствен анализатор. И обратното – ако изберете уреда, после не може да искате кръвна проба, отбелязват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Самите уреди ще се намират в районните управления и според МВР те са също толкова прецизни и точни, колкото и кръвните изследвания. Концентрацията на алкохол ще се извършва с две поредни измервания от доказателствения анализатор и като краен резултат в протокола ще се вписва средноаритметичната им стойност.

В новата наредба има още няколко важни момента, които се отнасят до правата и задължения на шофьорите при проверка. При съставянето на акт за употреба на алкохол над 0,5 промила, установена с алкомер, пътният полицай попълва и талон за изследване, а шофьорът лично вписва в талона дали приема показанията на техническото средство или теста. В случай, че не приема показанията на дрегера, шофьорът избира дали да се подложи на доказателствен анализатор, или на медицинско лабораторно изследване. При отказ да избере един от двата начина се приемат отчетените показания от дрегера.

Когато с техническо средство е установена концентрация на алкохол над 1,2 на 1000, полицейски орган отвежда лицето до мястото за извършване на установяване с доказателствен анализатор или на медицинско изследване.

С доказателствен анализатор могат да работят само служители на МВР, преминали специализирано обучение. Там, където има такъв уред, задължително се води дневник, в който се вписва датата и часът на явяване, номерът и датата на издаване на талона за изследване и часът на извършване на установяването с доказателствен анализатор.

Засилват контрола върху автомобилите на „ПЪТНА ПОМОЩ“

Контролът върху пътната помощ ще се прилага от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (бившата ДАИ).

До момента към репатраците няма никакви други изисквания освен задължителна регистрация, която се води от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Това е част от промените, обсъждани от експерти от няколко министерства, в Закона за автомобилните превози, пише Монитор.

Така от автомобилната агенция отново ще водят регистъра на аварийните коли на уведомителен режим, но вече с правила. “Изискванията ще бъдат абсолютното същите като за обществените превози. Подробно ще бъдат разписани изисквания към стажа на водача, екипирането на превозното средство, а сравнително скоро влезе в сила и изискването за укрепване на товарите, което трябва да се спазва“, коментира промените зам. изп. директор на „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски. Управляващите предвиждат във втората половина на годината да регламентират пътната помощ в Закона за автомобилните превози и така да бъде транспонирана европейската директива за превозите.

Ще бъде направен опит по подобие на такситата да се обявят цените за услугите на пътната помощ публично, за да може да се обърнем към по-рентабилна услуга, но и качествена, обещават още от ДАИ. Отделно се предвижда колите за аварийна помощ да бъдат снабдени с GPS, за да може всеки закъсал да види къде е най-близката.

По думите на Войновски сега никъде не е регламентирано и спазването на времената за управление и почивки. В момента репатраците може да бъдат проверявани от ДАИ, но е безсмислено, признават от агенцията, защото никъде не е записано, че трябва да водят дневници за работа си, за да може да бъде под контрол времената за управление.

Няма документ на кой километър са качили превозното средство и до къде ще го карат, защото пътната помощ може да се движат без тахограф до 50 км радиус. В момента няма никакви изисквания към тях какво трябва да водят, може да бъдат проверявани дали е техническо изправно превозното средство“, допълни експертът.

Много често под претекст за пътна помощ се извършват автомобилни превози, т.е. превоз от автокъщата до КАТ, което никъде не е разписано как трябва да се случва.

В директивата е записано, че превозните средства за пътна помощ не е необходимо да са оборудвани с тахографи, но е записано какво е пътна помощ. Така че ако извършват другипревози, не само на автомобили за ремонт, те трябва да са лицензирани, защото това е превоз срещу заплащане“, поясни Войновски.

При пътуване в Гърция

Започна началото на активния сезон и не малко хора пътуват към Гърция. От Външно министерсство и СБА предупреждават – Гръцката пътна полиция е безпощадна и глобите са жестоки! При откриване на антирадар в МПС-то дори под седалките глобата е 2 000 евро – отнемане на книжката за 6 месеца и смъкване на рег.табели за три месеца! При преминаване на червено глобата е 750 евро и отнемане на книжката за месец + смъкване на рег.табели за месец веднага! За превишение с 30 км в час извън града глобата е 350 евро – тоест шофиране със 150 км в час по магистрала! Ограничението е 120 на гръцките магистрали напомнят от СБА!!!

Пътна Помощ: 650 коня за новото AUDI RS 6

Месец след дебюта на новата A-шестица в Женева феновете на Audi се вълнуват най-вече от подробности за най-мощната версия на модела. Последните слухове от Инголщад гласят, че следващото RS6 ще има модификация с мощност 650 к.с. и въртящ момент 800 Нм, а в гамата може да се завърне седанът.

Новото RS6 ще се оборудва с 4.0-литровия V8, който се монтира на Porsche Cayenne Turbo и Lamborghini Urus. В стандартната версия той ще развива 451 кВт (613 к.с.). С пакет Performance обаче мощността ще може да бъде увеличена още повече.

В Audi изобщо не разглеждали възможността за хибридна версия по подобие на RS7. Продажбите на новия модел ще започнат през 2019 г.

Пътна Помощ:Путин печели с рекорден резултат изборите в Русия

Руският президент Владимир Путин получи най-голямата в историята на Русия подкрепа, стана ясно от информацията на Централната избирателна комисия на Руската федерация след неделните избори за държавен глава.

След обработката на 100% от протоколите от секционните избирателни комисии, стана известно, че за Путин са гласували 76,66% от участвалите в изборите.

„Виждам в това доверието и надеждата на нашия народ“, обяви Путин пред хиляди свои привърженици, събрали се на митинг на две крачки от Кремъл в центъра на Москва, за да приветстват преизбирането му, което не буди съмнения.

„Ние ще работим всички много здраво, отговорно и успешно“, каза още руският президент, който ще води Русия още един 6-годишен мандат.

На предходните избори през 2012 г. Путин спечели 63 % и гласовете на 45,6 милиона души, за 6 години гласувашите за него са се увеличили значително.

ПЪТНА ПОМОЩ: Не само КАТ! Вижте кои униформени и за какво могат да ни спрат на пътя!

Не само „Пътна полиция“ има право да ни спира и проверява. Такива правомощия имат и служители от други полицейски структури, но не всички могат да ни налагат наказания по Закона за движение по пътищата, напомнят от СБА. Вижте кой и за какво може да ни спре: 

Основният орган по пътния контрол у нас е „Пътна полиция“. Служителите на КАТ имат право да съставят акт за установяване на административно нарушение или фиш, да извършват проверки за спазване на правилата за движение по пътищата, на техническата изправност и регистрацията на моторните превозни средства, на водачите на моторни превозни средства и при пътнотранспортните произшествия. МВР има специална инструкция, която описва реда и осъществяването на контрола по пътното движение. Според нея проверката се извършва при неработещ двигател на МПС и най-малко от двама полицаи.
Освен това униформените могат да използват и техника за видеозаснемане. Униформените, назначени в наряд за пътен контрол, спират водачите за проверка, когато има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата; има неизправности на ППС или разположението на товара създава опасност за участниците в движението; начинът на движение и поведение поражда съмнения към водача на МПС за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество; съществуват данни или предположения,че водачът на ППС е участвал в произшествие или в извършването на престъпление.
Служители от звената, осъществяващи пътен контрол по главните пътища и автомагистралите при СДВР и ОДМВР, имат същите възложени дейности по контрол на пътното движение, както и униформените от „Пътна полиция“. Служители от „Охранителна полиция“, които са преминали обучение по Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането и са положили успешно изпит, също могат да проверяват шофьори и автомобили и да пишат актове и фишове.
Всички охранителни полицаи в страната могат да ви спират на пътя за общополицейска проверка – за установяване самоличността на шофьора и неговите спътници, за проверка на техни лични вещи, автомобила и на багажа в него. Те могат да обискират, да задържат, да изискват проверка в системата на ШИС за издирвани лица и возила и др.
Жандармерията подпомага полицията при специализирани полицейски операции. Служители от тази дирекция могат да извършват заградителни мероприятия, да спират превозни средства, да завършват проверка на хора, документи, автомобили, но не могат да налагат санкции за нарушения по Закона за движение по пътищата. Служители на „Гранична полиция“, които работят на всички аерогари в страната, имат право да извършват проверки по Закона за движение по пътищата и да наказват шофьори.
Стига обаче нарушението да е извършено на територията на летищния комплекс. Граничните полицаи имат право да извършват самостоятелни проверки на територията на цялата страна, когато действията им са насочени срещу контрабандата, трафика на хора и нелегалната миграция. Това означава, че ако имат съмнения, че превозвате контрабандни цигари или бежанци, те могат да ви спрат и да проверят документите ви, автомобила, вещите и стоките в него.
Извън МВР, служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ имат право да спират за проверка моторните превозни средства, но само онези, които извършват обществени превози на пътници и товари и превози на пътници и товари за собствена сметка. Служителите на бившата ДАИ могат още да използват технически средства или системи за заснемане, като заснетият снимков материал служи за доказателство. Могат да налагат актове, но не и по Закона за движение по пътищата.

Пътна помощ: Ограничения област Варна

– Ограничено е движението на МПС над 12 т по път I-9 Старо Оряхово – Обзор от  поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Временно е ограничено движението на всички МПС от Аксаковска панорама до Кичево поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Временно е ограничено движението на всички МПС  Добрич – Балчик, път II-Варна – Добрич,  Карапелит – Кочмар, Тервел – Ангеларий, Аксаковска панорама – Суворово  поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Пътна Помощ Варна: Състояние на пътищата от републиканската пътна мрежа

 СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:

 АМ „Тракия“: няма ограничения.

АМ „Хемус“: няма ограничения.

АМ „Струма“: няма ограничения.

 АМ „Марица“: няма ограничения.

АМ „Черно море“: няма ограничения.

АМ „Люлин“: няма ограничения

ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

 Проходи:

– „Върбишки” – затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

– „Златишки” – затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

– „Троянски” – затворен за всички МПС.

– „Айтоски” – отворен за всички МПС;

– „Обзорски” – отворен за всички МПС;

– „Печинско” – отворен за всички МПС;

– „Предел” – отворен за всички МПС;

– „Републиката“ – отворен за всички МПС;

– „Ришки” – отворен за всички МПС;

– „Рожен” – отворен за всички МПС;

–  „Превала” – забранен за МПС над 12 т;

– „Вратник” – забранен за МПС над 10 т. Срок: целогодишно;

– „Дюлински” – забранен за МПС над 3,5 т. Срок: целогодишно;

– „Котленски” – забранен за МПС над 12 т;

– „Пампорово” – забранен за МПС над 3,5 т. Срок: целогодишно;

– „Петрохан” – забранен за МПС над 12 т;

– „Твърдишки” – забранен за МПС над 10 т. Срок: целогодишно;

– „Шипка” – забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок: целогодишно.

За момента няма въведени ограничения на територията на област ВАРНА, ДОБРИЧ и ШУМЕН.